March 21, 2009

60 MINIT PADAMKAN LAMPU


"60 Earth Hour". Begitulah bunyi kempen tersebut yang sekarang ini sedang giat diwar-warkan di Hot.fm.

Hanya padamkan lampu rumah atau ofis anda selama sejam atau 60 minit pada 28 mac 2009 bermula jam 8.30 malam.

Memula ku dengar kempen ini, cam pelik lah plak. Apa masalahnya nie sampai nak tutup lampu sampai sejam pada kul 8.30 malam ni. Bukankah kebanyakkan rumah di Malaysia ni, bila tidur diorang tutup semua lampu sampai ke subuh. Lebih dari 60 minit aku rasa. Tiap² malam lak tu. So, kenapa nak sebuk² buat kempen cenggini lak ni.

ku ingat ini kempen dari Hot.fm. Tak puas hati, apalagi tanya pakcik gugel aa.

Lepas melakukan sedikit siasatan ringan, ini yang aku dapat find out !

Kempen ni bermula pada tahun 2007 lagi di Kotaraya Sydney. Kempen ini mendapat sokongan dan amat berjaya apabila hampir 2.2 milion rumah dan kedai perniagaan bersama-sama menutup lampu selama 60 minit. Setahun kemudian acara ini telah menjadi sebutan di seluruh pelusuk bumi - dengan penyertaan hampir 50 million orang dan merangkumi sejumlah 35 buah negara.

Dah 2 tahun dah kempen ni, dan skang nak masuk tahun ke-3. Baru skang kempen ni kecoh kat M'sia. hmm..

Matlamat kempen ni adalah untuk menyedarkan kita semua tentang pengunaan dan pembaziran tenaga yang berlebihan selama ini. Secara tidak langsung telah memberi kesan terhadap kenaikan suhu dunia. Satu jam ( 60 minit ) tanpa lampu , diharapkan dapat memberi impak.

Bila dah gelap, tentu mudah tuk kita muhasabah diri kita kan. Bagi yang dah berkahwin terutama yang baru kahwin tu, bila rumah dah bergelap tu jangan lah pulak ambik kesempatan tuk mengaum plak. tu dah lari matlamat tu. haha..

So, kekawan semua adakah korang menyahut kempen ini atau merasakan kempen ini satu usaha yang sia-sia ?

0 comments: